Tänk om SVT ägnat hälften så mycket energi åt att ställa politiker till svars …

Av | december 18, 2022

SVT har fullkomligt pumpat ut artiklar som handlar om hur folk ska sänka sin elförbrukning. Antalet artiklar som handlar om hur de ställer ansvariga politiker till svars är betydligt färre.

Vad är problemet?

Varför ställs inte ansvariga politiker till svars för delar av elbristen? Eller för att prata klarspråk, varför ställs inte Miljöpartiet till svars för att man i praktiken (via politiska styrmedel) lade ned flera kärnkraftverk i Sverige? När kärnkraftverk tar paus för underhållsarbete skriver SVT direkt att det påverkar elpriset (vilket det naturligtvis gör eftersom mindre elproduktion leder till högre pris). Däremot ville man tidigare inte låtsas om som att nedlagda kärnkraftverk påverkade elpriserna.

Sedan finns det ett problem med dagens artikel också, och det är att SVT inte kan kolla om det politikerna påstår stämmer eller inte. Politikerna får alltså frågan om hur varmt de har hemma, men hur ska någon kunna kolla vilka som ljuger och inte? Varför ställer man frågor vars svar inte går att kontrollera?

Vad skulle gjorts bättre?

Ställ Miljöpartiet (och även Socialdemokraterna som gick med på Miljöpartiets krav) till svars för vad de gjort med Sveriges fullt fungerande kärnkraftverk.

Fundera på följande

Säg att högern nu skulle straffbeskatta vindkraft, eller använda andra politiska styrmedel för att få bort den. Skulle då SVT låtsas om som att det regnar, eller skulle man vara på högerpartierna och utkräva svar varför de vill få bort fullt fungerande vindkraft?

SVT gillar att berätta för människor hur de ska spara energi. Tänk om de använt sin egen energi för att ställa politiker mot väggen istället för att försöka påverka folks livsstilar?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-kallt-ar-det-hemma-hos-politiker

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.