SVTs klimataktivism visar tecken på totalitära drag

Av | juni 8, 2022

För SVT verkar de uppsatta klimatmålen viktigare än människor. Idag har man skrivit flera artiklar där vissa detaljer snuddar på totalitärt tänkande och en total brist på respekt inför vanligt folk.

Vad är problemet?

Flera problem, men vi tar det väl i tur och ordning.

Först kommer en undersökning som SVT tagit fram tillsammans med Naturvårdsverket, med lagom misstänkt tajming efter att riksdagen sagt nej till Socialdemokraternas förslag att ge bilägare 1 000 kronor som kompensation för de höga drivmedelspriserna (högern vill istället bland annat sänka andelen biodrivmedel). Undersökningen visar nämligen att biodrivmedlen gör betydligt mer nytta för klimatet idag än vad elbilar gör.

För det andra ligger allt fokus på klimatmålen. Man har till exempel inte tagit fram en undersökning som visar hur hushållens ekonomi eller företagens transporter påverkas av höga drivmedelspriser. SVT har attityden att de svenska klimatmålen måste nås till varje pris, att det inte finns något som är viktigare. Det kan man definitivt diskutera, och bara det faktum att SVT har den inställningen gör att deras utgångspunkt inte är opartisk.

Sedan finns även en analys av SVTs ekonomikommentator Kristina Lagerström, och hon visar tecken på totalitära drag. En total likgiltighet av hur priserna drabbar människor, och jämförelser med 1973 då myndigheterna använde sig av tv (det vill säga SVT, eftersom det inte fanns några andra tv-kanaler då) för att förklara för folk hur de skulle dra ned på sina energibehov under den rådande oljekrisen. Man kan också tillägga att myndigheterna på 70-talet uppmanade människor vilken morgongymnastik de skulle ägna sig åt, samt presenterade förslag på olika frukostar (det är farligt när folk tänker själva). Lite så där smygkommunistiskt som Sverige faktiskt var på 70-talet.

Lagerström säger mellan raderna att myndigheterna och politikerna helt enkelt ska köra över folk och tvinga alla att betala skyhöga bränslepriser för att rädda klimatet. Och frågan är om det inte bor en liten klimatdiktator inom vissa medarbetare på SVT. Analyser som denna tyder på det.

Vad skulle gjorts bättre?

Så här vinklat får det inte vara. SVT tar alldeles för mycket ställning i frågor som är öppna för diskussion. Till exempel pratar SVT ogärna om det faktum att Sveriges klimatmål i praktiken har noll betydelse för det globala klimatet, och då kan man ju diskutera hur mycket omställningen ska få kosta (med tanke på hur minimal den faktiska skillnaden blir).

Fundera på följande

Är det så här aktivister beter sig? De försöker vara professionella och opartiska, men när deras känslor rörs upp för mycket lyser partiskheten igenom. Och vad har Kristina Lagerström för demokratisyn om hon anser att politiker och myndigheter ska skita i vanligt folk istället för att lyssna på dem, när folket inte tycker ”rätt”?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/biodrivmedel-ger-sju-ganger-mer-klimatnytta-an-alla-elbilar-1
Källa: https://www.svt.se/nyheter/politikernas-forslag-om-biodrivmedel-hotar-klimatmalen
Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/for-svart-for-politikerna-med-harda-bud

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.