SVTs besatthet av klimatfrågan syns bland annat i deras selektiva urval

Av | oktober 5, 2021

Abborrarna i Norrland har blivit större. Ja, det räcker för att SVT ska få något att skriva om klimatet.

Vad är problemet?

SVTs allt tydligare besatthet av klimatfrågan där man numera verkar kunna få precis vad som helst att bli klimatrelaterat för att kunna driva narrativet och hålla klimatfrågan aktuell (bokstavligt talat varje dag nu verkar det som). I fallet med den norrländska abborren tror man att de större fiskarna beror på klimatförändringarna, och att allt större abborrar kan innebära att hela ekosystemet rubbas. Det finns inga vetenskapliga belägg för det, men sådana verkar SVT inte behöva om nyheten säger något de gillar.

Till SVTs försvar intervjuar de också en fiskare som inte ser några problem med större fisk, vilket bryter deras narrativ lite. Det är ganska ovanligt att SVT gör på det sättet, så jag tyckte det var värt att nämna.

Vad skulle gjorts bättre?

Mindre besatthet av klimatfrågan. Just nu verkar det som om SVT specifikt letar efter klimatnyheter för att kunna ha något klimatrelaterat att skriva om varje dag (så att folk aldrig hinner glömma), oavsett hur långsökt det blir.

Fundera på följande

Fungerar du som SVT? Letar du efter nyheter som säger saker du gillar? Eller konsumerar du även nyheter som visar saker du inte alls håller med om?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/abborrarna-i-norrland-blir-allt-storre-trolig-klimateffekt

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.