SVTs antiköttpropaganda når nya höjder

Av | november 9, 2019

För den som följer SVT varje dag är det omöjligt att undgå hur de propagerar för att vi ska äta mindre kött. Relaterat till klimatfrågan naturligtvis där de också propagerar en hel del för mindre bilåkning och nu på senare tid även mindre klädkonsumtion. Jag hade väl hellre sett att de tagit upp frågorna på ett objektivare sätt. Diskutera gärna kött, kläder och flyg, men gör det på ett balanserat och trovärdigt sätt. Det sker inte nu.

Idag har SVT publicerat fem artiklar (inte samtidigt då) som har med vegankost, soja och kött att göra. Får vi nu veta vilka för- och nackdelar det finns med båda alternativen? Nej, tyvärr inte eftersom SVT alltså ägnar sig åt propaganda. Det vi istället får läsa är:

  • Hur vi väljer rätt veganmat
  • Att köttersättningar blir allt populärare
  • Sant och falskt om soja (i praktiken en video där man bemöter kritik mot soja)
  • En forskare som anser att vi behöver äta mindre kött
  • Forskare som säger att soja inte bidrar till avskogning

Ser du också ett mönster? Det här är ren propaganda. Det är inte så att SVT ljuger (det sker extremt sällan), men de ger inte hela bilden. Det är tydligt att de vill föra fram ett visst budskap snarare än att objektivt debattera eller diskutera för- och nackdelar med två olika alternativ.

Ett kanske konkretare och bättre exempel på hur vinklat det är framkommer i videon där SVT intervjuar en dietist om vad som är sant och falskt om soja. Man frågar sig om män kan påverkas hormonellt. Som svar kommer då att det finns en studie som visar att en rejält överdriven konsumtion av soja kan göra att män utvecklar bröst (eftersom soja innehåller relativt mycket östrogen som är det kvinnliga könshormonet). Man svarar alltså endast angående överdriven konsumtion, istället för att skriva att soja alltså innehåller hyfsat stora mängder östrogen. Man vill helt enkelt inte få sojan att framstå som något dåligt.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskarens-tre-vego-tips
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rekordintresse-for-vegetarisk-mat
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rykten-om-sojaprodukter-dietist-reder-ut (videon)
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskare-vi-behover-lite-kottskam-for-klimatets-skull
Källa: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-att-ata-soja-bidrar-inte-till-avskogningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.