SVTs Alexander Norén verkar se folk som fårskallar som media och politiker ska styra

Av | september 8, 2022

Dagens artikel är ett utmärkt exempel på hur det ser ut när de riktiga färgerna hos någon lyser igenom. SVTs ekonomikommentator Alexander Norén skriver en analys om hur vi (svenska folket) minsann kan hjälpas åt att få ned vår elkonsumtion om vi bara gör det tillsammans.

Vad är problemet?

Jag har skrivit om det här förut, men det märks väldigt tydligt att SVT försöker förändra folks vanor och konsumtion. Bara det borde folk reagera på, att skattefinansierade public service lobbar för att ändra folks beteende inom olika områden. Ungefär som om människor vore viljelösa fårskallar som statlig media har till uppgift att styra om nu fårskallarna mot förmodan skulle tycka något annat än det som statlig media propagerar för. Kolla följande citat från dagens artikel:

Tydligen gick det an förr, att våga fråga folket om en liten kollektiv ansträngning. Inte för att jag vill ha tillbaka ”Släck av!”-kampanjens hurtighet från femtiotalet. Men beteendeforskningen har sedan dess lärt oss mycket om hur vi fungerar som individer och i grupp. ”Nudging” som blev på modet för ett antal år sedan har många enkla och billiga knep att bjuda på för att ”knuffa” folk att ändra sitt beteende. Helt frivilligt.

Och vem ska bestämma på vilket sätt beteendet ska förändras? SVT? Socialdemokraterna? Aktivistforskare? Här pratar Norén helt öppet om påverkanskampanjer för att kontrollera människor. Han säger det inte riktigt rakt ut, men ska man ändra folks beteende på kollektiv på måste man kampanja genom kanaler som når miljoner. Till exempel var många svenskar rädda för att prata om massinvandring som ett problem för inte så många år sedan, efter en intensiv kampanj i media där alla som inte var för fri invandring kallades rasister.

Till exempel fick elbolag i USA ned kundernas förbrukning med hjälp av en liten smiley på elräkningen till de hushåll som sänkt sig under snittet. Bara att bli medveten om var man befinner sig i förhållande till andra hjälper. Vem blir först med att spelifiera timpris-modellen så att vi kollar el-appen oftare än Instagram?

Ja, vem blir först med att påverka svenska befolkningen så att den dansar efter hans pipa? Kollektivism fungerar utmärkt så länge folk är lättpåverkade, och så länge folk inte tänker själva kommer de vara lättpåverkade.

Förslag till den som nu i smyg skissar på en kampanj som kan dra igång efter valet: fokusera inte på uppoffringen. Ingen gillar att frysa. Fokusera på att det ska värma inombords på oss när vi gör vår insats för allas bästa. Klart vi kan!

Ska man inte fokusera på sanningen? Det vill säga att om man sänker värmen kommer man att frysa. Eller menar Norén att man ska lura folk till att inte prata om de negativa aspekterna med att spara energi?

Vad skulle gjorts bättre?

Statlig, skattefinansierad media ska ge fan i att berätta för folk hur de ska leva sina liv och vad de ska konsumera. Demokrati innebär att makten utgår från folket, inte att journalister och politiker ska kampanja för att folk ska bete sig på ett visst sätt.

Fundera på följande

Norén hade lika gärna kunnat använda sig av Socialdemokraternas klassiska slogan: ”Alla ska med!”

Källa: https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/spara-el-klart-vi-kan

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.