SVT visar bra exempel på selektivt urval då man skriver om festivalers klimatavtryck

Av | juni 5, 2023

Att SVT är fullständigt besatta av klimatfrågan är ingen nyhet, men dagens artikel är ett bra exempel på hur de använder selektivt urval för att prata om det de själva är intresserade av.

Vad är problemet?

Om du var journalist och skulle rapportera om festivaler, skulle din första tanke då vara att prata om själva festivalen i sig, eller om hur mycket koldioxid festivalens besökare släpper ut? SVT vill som bekant blanda in klimatet i precis allting de gör, men de undviker gärna att nämna hur liten den praktiska skillnaden är på global nivå.

I artikeln pratar man om hur stor del av utsläppen som kommer från besökarnas bilresor, och försöker propagera för att fler ska ta sig till festivalerna med buss och tåg. Att man ser folk som en fårskock och sig själva som fåraherde är tydligt med en sådan här underrubrik:

Styr om folk mot tåg och buss

Men framför allt nämner man ingenting om hur små dessa utsläpp är globalt. Spelar det överhuvudtaget någon roll för klimatet? Det vill man inte prata om, utan jämförelserna stannar vid lokala utsläpp och hur det går att få ned dem genom att ”uppmuntra” folk att sluta ta bilen.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT borde sluta vara så besatta av klimatet, och när de väl tar upp ämnet borde de också informera läsaren om att klimatet är en global fråga. Inte låtsas som att vi kan rädda världen här i Sverige, för vad vi gör spelar i praktiken ingen roll. Eller tror SVT på fullaste allvar att Kina och Indien kommer följa Sveriges exempel om vi ställer om snabbast?

Fundera på följande

Klimatrörelsen och vänstern är goda vänner. Greta Thunberg vill avskaffa kapitalismen, och SVT propagerar ofta för att folk ska äta mindre kött, flyga mindre, åka mindre bil och framför allt konsumera mindre. Du kan lägga märke till över tid hur flera vänsterrörelser, däribland SVT, försöker använda klimatet för att skadeskjuta kapitalismen. Tillväxt för kapitalismen är som syre för människokroppen.

Du kan också lägga märke till hur vänsterkrafter ofta godtar att exempelvis Indien får öka sina utsläpp eftersom deras folk är så fattigt. Däremot ska vi i rika och väl fungerande länder ta ett större ansvar (denna propaganda driver SVTs Erika Bjerström konstant). Om Bjerström och SVT verkligen brytt sig om klimatet primärt hade de fokuserar på att det är de totala utsläppen som spelar roll, inte utsläpp per kapita. Men de bryr sig mer om vänsterideologi och vad de själva definierar som ”klimaträttvisa”.

Källa: https://www.svt.se/kultur/festivaler-hur-mycket-utslapp-klimatpaverkan-musikfestival-koldioxidutslapp-sweden-rock-glastonbury-forskning-musikfestivaler

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.