SVT vinklar flygresandet så det visslar om det

Av | juni 3, 2019

Att SVT kör med klimatpropoganda är väl känt utanför kretsarna kring miljöaktivisterna. Idag är den propagandan extra tydlig. Frilansjournalisten Sanna Samuelsson (som naturligtvis har ”rätt” åsikter och därmed får publicitet på SVT) får en artikel på kultursidorna tillsammans med konsumtionsforskaren Sofia Ulver, även om det är Samuelsson som får klart mest plats. Även SVT själva lägger in egna, vinklade tolkningar kring flygdebatten.

SVT själva skriver att det är kontroversiellt att flyga och att ”flygskam” är ett etablerat begrepp. Det här är en sanning med modifikation då det knappast är kontroversiellt att flyga utanför miljöaktivistgrupperna. Samma sak med begreppet ”flygskam”. Det SVT gör här är alltså att man definierar aktivistgrupperna som standard. Det är ungefär som om man skulle använda svergiedemokratiska väljares syn på invandring som standard för hela befolkningen. Det är ett vinklat och oärligt sätt att presentera verkligheten på.

Samuelsson skriver att hon har en känsla att det numera är pinsamt att publicera bilder från New York-resan, samt att det är beteendet i vår moderna livsstil (att kunna flyga var som helst eftersom det är så billigt idag jämfört med förr) som har lett till klimatkrisen. Det är väl ändå så att det framför allt är koldioxidutsläpp i Kina som är den överlägset största boven i dramat? SVT för fram hennes åsikter helt utan motsägningar.

Dagens artikel är den senaste i raden från SVT där de aktivt försöker få folk att flyga mindre. Att det är bättre för miljön om vi flyger mindre är det nog få som inte håller med om, men på vilket sätt är det public service roll att bedriva propaganda?

Källa: https://www.svt.se/kultur/lite-pinsamt-att-flyga-till-new-york

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.