SVT verkar inte ha problem med intervjuobjekt som svamlar fantasier

Av | juli 28, 2023

SVT intervjuar gävlebor om UFOn.

Vad är problemet?

Så här står det under varje nyhetsartikel:

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet.

I dagens artikel säger ett intervjuobjekt så här:

Jag vaknade av ett grönt ljus, då stod en liten varelse bredvid min säng och pratade med mig genom telepati.

Vad skulle gjorts bättre?

Man kan absolut publicera folks fantasier, men då bör en text om sanningshalten också finnas på plats.

Fundera på följande

När det gäller vissa frågor, som klimatet, skulle SVT aldrig publicera rena fantasier (om de inte handlar om potentiell skadeverkan av värmen då). Det är uppenbart att den inställningen är selektiv och bara gäller vissa frågor.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/gavleborna-om-ufon-pratade-med-mig-genom-telepati–pfjc7r

Kategori: SVT

3 reaktion på “SVT verkar inte ha problem med intervjuobjekt som svamlar fantasier

 1. Loke

  Intressant, tycker i allmänhet UFO-tokar får alldeles för mycket utrymme i ”seriösa” medier. Jag har själv reagerat på serien artiklar som Clas Svahn publicerat i DN, utger sig för att vara seriös journalistik. Kan tycka det är problematiskt att den reporter som satts att kritiskt granska UFO-rapporter på Sveriges största morgontidning, själv är ordförande i ”UFO-Sverige”, och uppenbarligen gärna VILL att det ska vara sant.

  Jag tycker ofta denna typ av organisationer ofta är och tassar nära en konspirationsteoretisk/foliehatts-tolkning av dessa fenomen. Och Clas Svahn själv skriver ofta ”om detta är sant så är det en världssensation”. Jojo, det kan man ju säga om mycket, bara man har en livlig fantasi.

  Ordföranden i Spöken Sverige kanske kan skriva en serie artiklar i DN där han intervjuar folk som vittnar om att det spökar på Glimmingehus. ”Om det här stämmer så är det en världssensation”.

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Hej! Dig tror jag att jag sett här förut, kul att du fortsätter titta in!

   Ja, det finns säkerligen en hel del artiklar som bara är skapade för att locka nyfikna att klicka. Men jag tycker det var intressantast hur SVT i en stunden (med klimatfrågan) kallar alla avvikande tolkningar av data och vetenskap för ”falsk balans” och vägrar publicera dem, för att i andra stunden publicera människor som svamlar fantasier om UFOn. Vad hände med den falska balansen där?

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.