SVT utelämnar relevant information

Av | mars 26, 2019

Idag skriver SVT om IAAF (internationella friidrottsförbundet) som försöker få igenom en regeländring där man klassificerar kvinnliga idrottare efter deras testosteronnivåer. Detta har FNs råd för mänskliga rättigheter kritiserat på flera olika sätt. Dels menar man att regelförändringen strider mot mänskliga rättigheter (framgår tyvärr inte hur i artikeln) och dels hävdar man att regeländringen kan bygga på rasistiska grunder, något man inte heller förklarar närmare.

Men det här är alltså vad FN säger, inte SVT. SVT hade dock kunnat förtydliga för att upplysa läsaren om varför regeländringarna sker. Det beror på att kvinnor med mycket testosteron har lättare att få muskler och därmed får de ett orättvist övertag gentemot andra kvinnor. Sedan kan man ifrågasätta om man inte då ska kolla längden på basketspelare också och så vidare, men poängen här är alltså att SVT bara låter en sida komma till tals och utelämnar relevant information för läsaren.

Man ifrågasätter inte heller de lösa anklagelser om rasism som FN-rådet gör. Annars brukar SVT vara ganska duktiga på att ifrågasätta när någon säger något de inte gillar.

Källa: https://www.svt.se/sport/friidrott/fn-kritiserar-iaaf-s-testosteronregel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.