SVT tar tydlig ställning efter justitieminister Morgan Johanssons presskonferens

Av | juli 21, 2021

Johansson presenterade bland annat en slopning av straffrabatten för folk som begår grova brott, och som är mellan 18 och 20 år.

Vad är problemet?

Under presskonferensen fick Sveriges Radio, TT, Aftonbladet och Bulletin ställa frågor till Johansson. SR, TT och Aftonbladet ställde alla kritiska frågor med vinklingen att åtgärderna är för hårda. Endast Bulletin ställde en kritisk fråga med vinklingen att åtgärderna är för mjuka. Det är ena delen.

Den andra delen är eftersnacket i SVTs studio där Johan Forsell från Moderaterna intervjuas. Han tycker inte helt oväntat att förslagen var bra, men inte tillräckliga. Även han får frågor om förslagen inte går för hårt fram. Man hänvisar till forskning om att folk som sitter inne längre kommer ut värre. Men det är forskning som utgår från brottslingens perspektiv, och inte utifrån brottsoffrets. Det är även forskning som Miljöpartiet och vänstern ofta hänvisar till.

Problemet här är alltså att man i SVTs studio driver narrativet att både Morgan Johansson och Johan Forsell går för hårt fram. Den enda gången man pratar om att förslagen är otillräckliga är då man diskuterar det som Forsell sagt, men det är inget budskap som man själva driver. Man intar alltså en partisk och ensidig ställning (förmodligen baserad på vad man själva tycker), istället för att se frågan ur olika perspektiv.

Vad skulle gjorts bättre?

Forsell fick bra frågor. Moderaterna vill ha hårdare tag, och då ska media ställa kritiska frågor utifrån det perspektivet. Det vill säga, går de inte fram för hårt? Socialdemokraterna vill inte ha lika hårda tag som moderaterna, och här borde SVT ha frågat sig om S verkligen gick fram tillräckligt hårt. Men det gör man inte, utan man vill driva budskapet att alla hårdare tag är dåliga förslag. Det är därför man hos SVT använder samma problematisering mot både Johansson och Forsell.

Fundera på följande

Notera vilka frågor media ställer. Vill man lyfta fram olika perspektiv, som representerar olika människor i Sverige, eller vill man driva fram ett viss budskap för att påverka tittaren?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/10-00-regeringen-haller-presstraff

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.