SVT tar tillbaka en del av kvoteringen till Melodifestivalen

Av | november 9, 2020

Tidigare var det sagt att alla bidrag till Melodifestivalen skulle vara tvingade att ha en kvinna som upphovsrättsman från och med 2022. Detta krav slopas nu.

Vad är problemet?

Det är naturligtvis bra att SVT slopar en form av kvotering (de kan ju om de vill), men man ska komma ihåg att kvotering fortfarande finns kvar i andra former. Det finns fortfarande krav på att 50 procent, alltså hälften, av låtarna ska ha en kvinnlig upphovsrättsman. I praktiken betyder det att man sätter kön och identitet framför kvalitet och prestation. Och naturligtvis fortsätter man definiera jämställdhet baserat på lika resultat (istället för på lika förutsättningar) som man alltid gör inom public service.

Vad skulle gjorts bättre?

Avskaffa all kvotering i Melodifestivalen och prioritera prestation och kompetens. Och sluta definiera jämställdhet baserat på lika resultat, för det leder alltid till tvångsåtgärder som kvotering. Eller börja åtminstone att debattera de två olika definitionerna, istället för att låtsas om som att den ena inte existerar.

Vad kan du som medborgare göra?

Om du håller med om det jag skriver, så finns det ett bra sätt att protestera mot det som public service gör med Melodifestivalen, och det är att bojkotta den. Det är det demokratiskaste valet du kan göra i det här sammanhanget.

Källa: https://www.svt.se/kultur/svt-skrotar-konskrav-pa-latskrivare-i-melodifestivalen

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.