SVT skrämmer upp folk om plast

Av | april 18, 2021

Forskare varnar för att plast gör oss infertila. Att det finns tillsatser i olika produkter som kan påverka våra hormonbalanser har varit känt en tid, men den ständiga frågan är hur mycket som krävs för att det ska vara skadligt.

Vad är problemet?

Den ena artikeln som SVT publicerar, den som lyfter fram problemet med tillsatserna i plasterna, är bra. Däremot finns det problem med den andra artikeln där SVT listar saker man kan göra för att minska på plasten. Problemet med detta är att eftersom vi inte vet hur stora mängder (och under hur lång tid vi behöver exponeras) plast som krävs för att vi ska påverkas negativt, så fungerar artikeln mer som skrämselpropaganda som kan få den osjälvtänkande individen att tömma sitt kök på plast (en uppmaning i videon). Detta trots att vi inte vet vad det får för praktisk effekt.

Vad skulle gjorts bättre?

I det här fallet hade det varit bättre om SVT låtit bli den andra artikeln, och bara fokuserat på det som forskningen vet (och inte det som forskare tror eller gissar). Plus dock för att man länkar till studien.

Fundera på följande

Kommer du tänka dig extra mycket för nu vilken plast du kommer i kontakt med? Kommer SVTs artikel förändra ditt sätt att leva? Kan det vara ett av syftena med artikeln? Kan det vara ett led i SVTs miljörapportering att få folk att sluta köpa plastprodukter? Är du lika misstänksam som mig?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sa-gor-plast-oss-mer-infertila
Källa: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sa-minskar-du-mangden-plast-i-ditt-hem

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.