SVT presenterar nationalism som ett hot

Av | november 24, 2022

Opartiska SVT är i farten igen! Den här gången spekulerar man om hur farliga nationalisters ambitioner är. Ungerns premiärminister Victor Orbán har haft en halsduk med en flagga som visar den gamla stormakten Österrike-Ungern (ett imperium som upplöstes efter första världskriget, som Österrike-Ungern förlorade). Detta har retat upp grannländerna Rumänien och Ukraina, och det är det som SVTs artikel baserar sig på.

Vad är problemet?

SVTs Christoffer Wendick spekulerar i att gamla kartor kan föda ambitioner hos nationalister att erövra mer land. Vad han inte beskriver är att det är skillnad på nationalism och imperialism. Att låtsas om som att nationalister vill erövra mer land är ungefär som att klumpa ihop socialister med kommunister, och påstå att socialister vill ha ett kommunistiskt samhälle.

Detta gör att SVT presenterar nationalism som en fara och ett hot, vilket går helt i linje med deras vanliga budskap om att nationalism är dåligt och att globalism är bra. Inte särskilt opartiskt med andra ord.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT borde inte låtsas om som att nationalism är samma sak som imperialism, vilket är det man gör i artikeln. När de ändå är igång får de gärna granska EU, FN, NGOs (Non Governmental Organization, organisationer som inte sällan finansieras av miljardärer som använder sina pengar för att påverka politik och åsikter) och andra organisationer med globalistiska ambitioner, för det gör SVT i princip aldrig.

Fundera på följande

Precis som med allt annat finns det både för- och nackdelar med nationalism och globalism (dessutom skiljer sig dessa beroende på vem man frågar). Hur ofta ser du SVT prata neutralt eller positivt om nationalism? Har du sett dem förklara skillnaden mellan nationalism och imperialism något gång? Imperialism handlar om att utvidga sitt territorium, och även om det är närbesläktat med nationalism så är det inte samma sak.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/orb-ns-halsduk-vacker-ilska-i-grannlanderna

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.