SVT lyfter fram norska författare som uppmanar folk att rösta på vänsterpartier

Av | augusti 24, 2021

Det här har jag inte sett förut. Norska författare har skapat ett klimatupprop där de uppmanar folk att rösta på ett av tre norska vänsterpartier (plus Venstre som står för socialliberalism men kännetecknas som ett centerparti). SVT skriver om uppropet på kultursidorna.

Vad är problemet?

Jag provade att söka lite, men har inte hittat en liknande artikel hos SVT. Problemet är att man väljer att lyfta fram uppmaningar om vilka partier folk ska rösta på. Detta sker i vanliga fall antingen på debattsidor, där folk kan svara varandra, eller då politiker uppmanar folk att rösta på sitt eget parti. Jag ser en markant skillnad när det handlar om kända personer som inte har direkt politisk anknytning.

Samtidigt är det ju inte SVT själva som uppmanar sina läsare, utan en grupp författare. Men det är SVT som väljer att lyfta fram deras budskap.

Vad skulle gjorts bättre?

Jag är inte säker här. Ska SVT undvika att lyfta fram budskap om vad folk ska rösta på? Det finns inte mycket att jämföra med.

Fundera på följande

Skulle SVT ha lyft fram författare (eller folk från en annan yrkesgrupp) som uppmanade folk att rösta höger eller konservativt? Är artikeln egentligen bara helt legitim opinionsbildning? Vilka ska ha rätt att opinionsbilda då de publiceras av public service-bolagen som ska vara opartiska?

https://www.svt.se/kultur/norska-forfattare-i-klimatuppror-kod-rod-for-manskligheten

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.