SVT lägger skuld på reklam istället för föräldrar vad gäller barnfetma

Av | december 21, 2023

SVT rapporterar om ökad barnfetma och övervikt bland barn.

Vad är problemet?

SVTs grundsyn är att feta barn är kollektivets, alltså samhällets fel. Det är därför man inte intervjuar föräldrar och frågar varför de inte tar ansvar för sina barns vikt, det är därför man lägger all fokus på hur företag, myndigheter och skatter ska lösa problemen. Naturligtvis är vänsterperspektiv legitima i sig, problemet är bara att SVTs rapportering bara fokuserar på vänsterperspektiv. Och jag pratar inte bara om denna artikel i sig, du får gärna leta efter artiklar där SVT riktar fokus mot föräldrarnas brist på ansvar vad gäller barns övervikt. Jag hittar inga sådana artiklar.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT behöver utgå från högerperspektiv lika ofta som de utgår från vänsterperspektiv.

Fundera på följande

Vänstern utgår alltid från det kollektiva, höger från det individuella. Enligt vänstertänket beror barnfetma på reklam och att myndigheter eller andra samhällsorgan är för svaga. Enligt högertänket beror barnfetma på oansvariga föräldrar och dålig disciplin.

Jag frågade Maria-Elana Zelaya på SVT

Hej!

Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.

Jag har en fråga om din artikel:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/nastan-all-matreklam-utomhus-visar-ohalsosam-mat-yahye-det-ar-ett-stort-problem

Jag har lagt märke att ni på SVT (inte bara du) gärna utgår från vänsterperspektiv när ni rapporterar om den här typen av ämnen. Det vill säga att ansvaret ligger hos reklam/företag, myndigheter och samhället, och inte hos föräldrar och individens ansvar. Min fråga är väl egentligen om du/ni tänker på att de ingångsperspektiv ni har när ni börjar jobba på en artikel inte är neutrala? Hade SVT blandat olika perspektiv hade jag inte sagt något, men det är det kollektiva perspektivet som dominerar hos er i dessa frågor.

Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Maria-Elana Zelaya valde att inte svara.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/nastan-all-matreklam-utomhus-visar-ohalsosam-mat-yahye-det-ar-ett-stort-problem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.