SVT har fortfarande problem att skilja på ”gratis” och ”skattefinansierat”

Av | november 26, 2024

Unga i Norrbotten som står i kö utlovas nu gratis tandreglering, detta trots att regeringen kommer sänka gränsen från 23 till 19 år.

Vad är problemet?

Den är inte gratis, eftersom den är skattefinansierad. Dessa unga vuxna som berörs kan mycket väl jobba och betala skatt själva, så det är inte ens gratis ur deras egna perspektiv heller.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta kalla skattefinansierade insatser som gratis.

Fundera på följande

Hur många svenskar tror du tänker att det som egentligen är skattefinansierade insatser faktiskt är gratis och att ingen betalar för dem?

Jag frågade Ulrika Wänkkö på SVT

Hej!

Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.

I din artikel som publicerades 05:30 idag skriver du om hur Norrbotten kanske kan ge unga gratis tandreglering, trots att regeringen sänker gränsen från 23 till 19 år.

Men det är ju inte gratis, utan skattefinansierat. En del av dessa unga som frågan gäller jobbar säkert och betalar skatt själva, och är då med och finansierar det du kallar ”gratis”.

Så min fråga är helt enkelt varför du kallar skattefinansierade åtgärder för gratis?

Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Ulrika Wänkkö valde att inte svara.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/unga-i-ko-garanteras-fortsatt-gratis-tandreglering-i-norrbotten

2 reaktion på “SVT har fortfarande problem att skilja på ”gratis” och ”skattefinansierat”

  1. Loke

    Jag förstår din poäng med att skattefinansierat inte är gratis. Men å andra sidan – förstår inte de allra flesta denna poäng? Blir det inte lite fånigt ordmärkeri? Vuxna människor vet att när man använder ”gratis” i detta sammanhang så är det inte gratis på så vis att pengar magiskt tillkommit från ingenstans. Men det är lite som att insistera på att kalla det för arbetsköpare istället för arbetsgivare, från vissa vänstermänniskors håll, där det förstnämnda förvisso är mer korrekt (de köper ju arbetskraften, det är inte en allmosa från ovan av ren givmildhet), men där anser jag också att det lätt blir lite fånigt och demonstrativt att gång på gång påpeka detta. Språket kan givetvis innehålla politiska nyanser och kan missbrukas, och det finns en poäng att ifrågasätta och uppmärksamma dem ibland, samtidigt kan det också bli så att man fäster lite för stor politisk vikt vid språket. Bara en tanke!

    Svara
    1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

      Jag är inte lika säker som du på att gemene man vet att skattepengar ligger bakom. Jag tror till och med det finns många som inte har en aning om att vi betalar 25 procent skatt på nästan allt vi köper (moms), eftersom den bakas in i priset. Om vi nu ska prata folks kunnighet.

      Har aldrig tänkt på skillnaden mellan arbetsköpare och arbetsgivare, ändå lite intressant.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.