SVT går KRAVs ärenden

Av | 20 april, 2019

KRAV känner väl alla till vad det är? Det är en märkning på till exempel matprodukter som gör att vi konsumenter med gott samvete kan lita på att maten framställts med hjälp av ekologiskt jordbruk. Men KRAV är ingen ideell organisation, och den är inte heller kostnadsfri. Varje företag som använder sig av KRAVs märke måste betala dem licenspengar varje år.

I dagens artikel skriver SVT att sörmlänningar väljer bort KRAV-märkta ägg. Att de väljer att skriva om ägg är inget konstigt i sig, det är ju påsk, men varför väljer de att gå KRAVs ärenden? Till exempel får informationen i KRAVs pressrelease spridas helt utan ifrågasättande (ekologisk produktion innebär inte bara fördelar, utan även nackdelar i exempelvis klart mindre kvantiteter producerad mat baserat på samma areal).

Även om KRAV är en ekonomisk förening (vilket innebär att medlemmarna har mer makt än i till exempel ett aktiebolag) innebär det inte att de sysslar med välgörenhet på ett ideellt plan. SVT presenterar nyheten om sörmlänningarnas sviktande KRAV-konsumtion som något negativt i och med att man låter följande citat från KRAV stå oemotsagt: ”Att färre svenskar väljer Krav-märkta ägg får konsekvenser för både hönsen, miljön och de svenska lantbrukare som investerat i anläggningar med hög djurvälfärd”.

SVT borde inte ta ställning på det här sättet.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/sormlanningar-ratar-krav-markta-agg-till-pasken

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.