SVT fortsätter driva på med feminism och identitetspolitik

Av | oktober 25, 2021

Jag vet inte hur många sådana här artiklar jag har skrivit, men det beror ju på att SVT publicerar dem så ofta. Den här gången handlar det om ett industriföretag som är nominerat till jämställdhetspris. Ja, inte jämställdhet baserat på lika förutsättningar, utan naturligtvis lika resultat.

Vad är problemet?

Jag tycker det är smått otroligt hur ingen (med makt) kan ifrågasätta hur 100 procent ensidigt vinklade SVT är när det gäller feminism och jämställdhet. Man utgår ifrån att arbetsplatser med 50 procent män och 50 procent kvinnor automatiskt blir bättre. Man lyfter fram samband mellan jämställdhet baserad på resultat, och goda företagsresultat, och struntar i orsak/verkan (det är ju inte alls säkert att de goda resultaten beror på en jämn könsfördelning, men SVT vill bara se den anledningen). Man har inga problem att lyfta fram kvinnor som tycker det är skönt med mindre gubbsnack, men när var den senaste gången du såg SVT lyfta fram män på arbetsplatser som tyckte det var skönt med mindre kärringskvaller?

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta att i 100 procent av fallen utgå från den resultatbaserade definitionen av jämställdhet, och lyft fram den andra definitionen som baseras på lika förutsättningar – den får bokstavligt talat aldrig utrymme.

Fundera på följande

Varför bryr sig inte Granskningsnämnden om det här (det är inte bara på webben det sker, utan även i tv-sändningar)? Varför är det ingen på SVT som ifrågasätter detta? Bör sändningstillståndet, alltså det som dikterar hur SVT ska sköta sitt arbete, ändras?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/vindelforetag-nominerade-till-arets-jamstalldhetspris

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.