SVT försöker kasta en skugga på sociala medier, men nämner ingenting om sig själva

Av | oktober 27, 2021

SVT tar upp det faktum att unga idag främst får sina nyheter från sociala medier, och ger sig ut på stan för att fråga unga om de är oroliga för fejkade nyheter.

Vad är problemet?

Nog för att en del information som sprids på sociala medier är rena lögner, men det är inte direkt så att SVT själva är fläckfria. Visserligen ser man väldigt sällan rena lögner, men desto oftare vinklingar eller utelämnande av uppgifter som gör att helhetsbilden inte blir komplett. Detta är egentligen farligare, då uppenbara lögner är betydligt lättare att känna igen och avslöja. Subtila vinklingar eller urval däremot passerar fler människors kritiska granskning.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT borde göra en grundlig granskning av sig själva med fokus på selektivt urval och ideologiskt baserade vinklingar. Exempel skulle kunna vara kartläggningar där man granskar vilka typer av gäster man plockar in, samt forskare och experters ideologiska hemvist.

Fundera på följande

Är du kritiskare mot nyheter på sociala medier, än på exempelvis svt.se? Är du medveten om skillnaderna mellan nyheter som är rena lögner, och nyheter som är vinklade och inte ger en komplett verklighets- eller helhetsbeskrivning?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/enkat-varifran-far-du-dina-nyheter

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.