SVT försöker karaktärsmörda Annika Sörenstam

Av | januari 12, 2021

Den svenskamerikanska golfaren Annika Sörenstam tog emot presidentens frihetsmedalj av Donald Trump. SVT skriver kritiskt om händelsen.

Vad är problemet?

Det SVT gör är att man hämtar åsikterna från en enda person, Christine Brennan från USA Today. Hela artikeln baseras på Brennans åsikter. I slutet av artikeln skriver SVT:

USA Todays sportkrönikör Christine Brennan är också sportkommentator i tv och författare. Hon är prisbelönt för sin kamp för jämlikhet inom sportjournalistiken.

Detta gör man för att få Brennan att framstå som en auktoritet som folk ska lyssna på. Mitt tips är att du lyssnar på fler än henne, och inte bildar dig en uppfattning av vad en enda person tycker. Både Expressen och Aftonbladet har också publicerat kritiska artiklar, men där har man åtminstone varvat dessa med fler artiklar som lyfter fram fler perspektiv. Jag länkar till allting här nedanför.

Problemet är alltså att SVT försöker karaktärsmörda Annika Sörenstam genom att få det att framstå som fel att ta emot ett pris av Donald Trump, och att Sörenstams rykte nu för alltid är nersmutsat (ett citat från Brennan som man väljer att publicera i rubriken). Det går absolut att diskutera det moraliska i att ta emot en utmärkelse från en odemokratisk person som Trump nyligen visat sig vara, men på samma sätt som man både kan berömma och kritisera Trump för det han gjort, kan man se Sörenstams val ur olika perspektiv. Detta gör inte SVT.

Vad skulle gjorts bättre?

Aftonbladet och Expressen har skött sig bra i detta fall, där man låter olika perspektiv och åsikter komma fram. Detta borde SVT också ha gjort (vi får se om de publicerar fler artiklar som kanske balanserar rapporteringen kring Sörenstam en aning).

Fundera på följande

Är det medias roll att på moraliska grunder kritisera sportstjärnor? Är experters åsikter värda mer än vanliga människors, och i så fall varför? Hur kommer SVTs artikel att påverka bilden av Annika Sörenstam hos svenska folket?

Källa: https://www.svt.se/sport/golf/annika-sorenstam-kritiseras-ryktet-ar-nedsmutsat
Källa: https://www.expressen.se/sport/kronikorer/anna-friberg/det-ar-respektlost-den-har-gangen-gor-hon-fel/
Källa: https://www.expressen.se/sport/golf/det-ar-inget-fel-att-ta-emot-det-priset/
Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/Ky6285/klart-att-sorenstam-ska-ta-emot-medaljen
Källa: https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/bnXbnk/nedsmutsat-for-all-framtid

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.