SVT försöker etablera begreppet ”elskam”

Av | november 27, 2022

SVT skriver att julälskaren Jimmy i Skåne överger sin traditionella julbelysning på grund av elskam.

Vad är problemet

Journalister verkar gilla att antingen hitta på eller sprida nya begrepp som överensstämmer med deras egen ideologi. I det här fallet är det ganska uppenbart att SVTs klimataktivism lyser igenom – man vill sprida begreppet ”elskam” för att folk ska känna kollektiv skam för att inte ”slösa” med energin.

Precis som när det gäller begreppet ”flygskam” (som ”elskam” jämförs med i artikeln av SVTs intervjuobjekt) så används det främst av folk med vänstersympatier (och lyfts främst fram av vänstermedia). Målet är att använda skamkänslor för att ändra folks vanor och beteenden. Det borde naturligtvis inte opartiska SVT ägna sig åt. Det är heller ingen slump att SVT väljer ut just denne man, och gör en artikel av hans vilja att dra ned på elförbrukningen.

Vad skulle gjorts bättre?

Klimataktivism är alltid klimataktivism, även då den är subtil och även då andra människor än SVTs journalister för fram budskapet. SVT ska inte ägna sig åt aktivism, men man kommer fortsätta göra det så länge politikerna inte reagerar. Och politikerna kommer inte våga reagera förrän de är helt säkra på att de har opinionen med sig i frågan.

Fundera på följande

Om en högerprofil (eller en medborgare som stod till höger) introducerade begreppet ”aktivistskam” i samband med klimataktivister/klimatextremister som hindrar trafiken, tror du SVT skulle välja att plocka upp det då?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/elskammen-far-jimmy-att-overge-den-arliga-julbelysningen

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.