Sverigedemokraterna största parti enligt Demoskop: inte ett ord på svt.se och SR vinklar

Av | november 15, 2019

Demoskop har för Aftonbladets räkning tagit fram en opinionsundersökning som visar att Sverigedemokraterna nu är större än Socialdemokraterna. Det är första gången det händer i en undersökning från Demoskop. SD får 24 procent och S 22,2 procent.

Vad är problemet?

Att Aftonbladet skriver om undersökningen är självklart, eftersom det var de som beställde den. Men fler andra medier har också rapporterat idag, däribland Expressen, Svenska Dagbladet, Nyheter Idag och GP. SVT däremot har inte skrivit ett ord, och SR (Sveriges Radio) vinklar friskt i sin artikel. Reportern Marie Hansson säger att hon verkligen försökt leta efter folk med olika åsikter, men när jag lyssnar på hennes intervjuer undrar jag hur mycket hon försökte. Det framgår nämligen inte.

Förutom en äldre kvinna är det samma tongångar som alltid. Missnöjesröstning (det vill säga att SD inte är ett bra parti, det är de andra som är dåliga), SDs historia och att det pratas för mycket om brottsligheten. Det är nästan lite imponerande hur Hansson lyckats hitta exakt alla de åsikter som public service så gärna verkar vilja normalisera när det gäller SD.

Vad skulle gjorts bättre?

Eftersom det är en uppmärksamhetsväckande händelse borde SVT skrivit något om det. Och reportaget/intervjuarna i SR är på tok för vinklade. Om 24 procent skulle rösta på SD om det var val idag, borde det inte vara någon omöjlighet att hitta någon från dessa 24 procent. Det finns förstås en möjlighet att SD-väljare inte vill ha med public service att göra (alltså inte ställa upp på intervju), men det är ändå en misstänkt vinkling från Hansson.

Källa: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=7345475

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.