Svårt att vara säker på vad som faktiskt är gratis när det gäller public service

Av | mars 24, 2024

SR meddelar att det inte är så många unga kvinnor som vill vaccinera sig mot livmoderhalscancer, trots att det är gratis.

Vad är problemet?

Är det verkligen gratis? Jag vet inte. Gratis är det nämligen om vaccinen tillverkas och distribueras ideellt, men om allting däremot finansieras av skattemedel är det inte gratis. Jag vet som sagt inte vad som gäller i just detta fall, men jag vet att public service tidigare gjort om ”skattefinansierat” till ”gratis”.

Vad skulle gjorts bättre?

Går inte att säga i detta fall, då jag inte vet om vaccineringen verkligen är gratis, eller om den är skattefinansierad.

Fundera på följande

En kvinna får gratis vaccin, men kostnaden läggs på skatten, och när året är slut betalar kvinnan skatt. Hur blir detta vaccin gratis? Möjligtvis är det gratis just för henne om hon inte betalar skatt.

Jag frågade Anna Olofsson på SR

Hej!

Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.

Jag undrar om den vaccinering du nämner i dagens artikel om livmoderhalscancer verkligen är gratis, eller om den är skattefinansierad?

Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Anna Olofsson valde att inte svara.

Källa: https://sverigesradio.se/artikel/fa-unga-kvinnor-hpv-vaccinerar-sig-trots-att-det-ar-gratis

En reaktion på “Svårt att vara säker på vad som faktiskt är gratis när det gäller public service

  1. NN

    Jag ser fram emot att läsa svaret från Sveriges Radio, eftersom även jag har reagerat på hur ofta ordet ”gratis” används utan att det framkommer vem det är som i slutändan betalar. Varor och tjänster som är skattefinansierade ska framställas som just skattefinansierade.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.