SR tolkar Karl-Bertil Jonssons julafton, och deras vinklade utgångspunkt lyser starkare än stjärnan på granen

Av | december 23, 2022

Alla vet väl vem Karl-Bertil Jonsson är? Svårt att inte känna till honom med tanke på att SVT har tvångsmatat sina tittare med programmet sedan 1975.

Vad är problemet?

Med tanke på hur mycket man analyserar sagan så nämns inte ett ord om var skaparen Tage Danielsson stod politiskt. Han stod långt till vänster och blev under 70-talet besviken på Socialdemokraterna för att dessa svek sina tidigare ideal. Hans bror Karl Danielsson var dessutom kommunist.
Det finns två problem med SRs analys:

  • Definitionen av ”rättvisa” slås fast att vara att alla ska ha det lika bra, oavsett prestation. Detta är en typisk vänsterdefinition av vad rättvisa är, då man inte gillar konkurrensen och utslagningen som kapitalismen för med sig.
  • Man börjar svamla om att Karl-Bertil Jonsson skulle vara kristdemokrat, trots att programmet började sändas i mitten av 70-talet då en kraftig vänstervåg svepte genom Sverige, plus att skaparen var en känd vänsterprofil som alltid skrev saker för den sidan.

SR har alltså inte en neutral utgångspunkt här.

Vad skulle gjorts bättre?

Gör man en analys som är 54 minuter lång borde man definitivt fått plats med att presentera skaparens politiska hemvist och ideologi. Sedan borde man också förklara att det finns olika definitioner på vad rättvisa är, beroende på vem man frågar.

Fundera på följande

En enkel tanke: känner du sympatier för folk som är hemlösa, och känner du agg mot rika som inte vill ge till fattiga? Har du tänkt på VARFÖR folk är hemlösa och VARFÖR folk är rika? Har dessa människor vuxit upp på gatan (eller i en rik familj), eller har deras val och beslut i livet gjort att de hamnar där de är? Det finns absolut kapitalister som är hänsynslösa och giriga, men det finns också en hel del folk till vänster som älskar att skylla sina egna usla beslut och handlingar på samhället.

Precis som många andra vänstersagor berättar inte Karl-Bertil Jonssons julafton VARFÖR folk är rika och fattiga. Den konstaterar bara att så är fallet och att det inte är rättvisa.

Källa: https://sverigesradio.se/avsnitt/sagans-karl-bertil-jonsson-inte-alls-kommunist-utan-kristdemokrat

Kategori: SR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.