SR använder proxystrategi för att säga vad de själva tycker

Av | april 21, 2024

SR publicerar en artikel om att det finns en oro hos miljöorganisationer för en lägre prioriterad klimatpolitik inom EU efter valet i sommar.

Vad är problemet?

SR, som är en del av public service, får inte själva säga vad de tycker om olika politiska förslag. Det man då gör för att man intervjuar människor eller organisationer som man vet tycker likadant som en själv, och så får de säga vad de tycker istället – proxystrategi alltså. Att miljöorganisationer har en megafon i form av public service har jag skrivit om tidigare, och idag vänder sig SR direkt till Naturskyddsföreningen för att de ska få uttrycka den oro som SR själva egentligen velat uttrycka.

Vad skulle gjorts bättre?

Måste SR och SVT verkligen låta miljöorganisationer komma till tals varje gång en miljö- eller klimatpolitisk nyhet dyker upp? Det är ju inte direkt så att de pratar med lantbruksorganisationer och företag som drabbas av allt hårdare klimatregler varje gång en sådan här nyhet kommer på tal.

Fundera på följande

Surfa in hos valfri organisation som driver miljöfrågor, mänskliga rättigheter eller kvinnorättsfrågor, och läs igenom deras ambitioner (eller listor om vad de vill åstadkomma). Vilka politiska partier liknar de mest?

Källa: https://sverigesradio.se/artikel/oro-for-urvattnad-klimatagenda-i-eu

Kategori: SR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.