Sociala medier gör SVT livrädda för att förlora makten över informationen

Av | april 5, 2022

SVT intervjuar influeraren Margaux Dietz och skriver en artikel om sociala mediers inflytande inför årets riksdagsval.

Vad är problemet?

Hela den här artikeln handlar bara om att försöka så frön av misstro hos sociala medier, eftersom SVT (och andra medier) är jätterädda för att deras plattformar ska tappa relevans hos den yngre generationen som vuxit upp med sociala medier i vaggan. Budskapet i SVTs artikel, om man läser mellan raderna, är:

”OK, ni får väl läsa politiska nyheter på sociala medier, men lita inte på någonting som står där! Det är hos oss ni får reda på sanningen! Vi är opartiska! Vi är pålitliga!”

Har du läst på den här sajten ett tag vet du att det inte stämmer för fem öre. Det här är ett informationskrig där olika aktörer med makt (alltså de som når ut till flest medborgare) tävlar om vem som kan påverka flest människor. Och det är bland annat därför som det är så viktigt att tänka självständigt.

I videon påtalar SVT-medarbetaren som intervjuar att journalister inte ska umgås med politiker. Ändå satt deras egen journalist Carina Bergfeldt och pratade med Annie Lööf under en privat middag förra året (något Bergfeldt fick kritik för, men inga åtgärder). Du kanske också minns Skavlan som först ställde två eller tre kritiska frågor till Stefan Löfven, för att sedan ägna resten av programmet åt mysstämning. När det var Jimmie Åkessons tur ägnades ungefär halva programmet åt kritisk granskning.

Min poäng är alltså att SVT, som så många gånger förr, kastar sten i glashus. Man kämpar med näbbar och klor för att inte förlora makten över informationen till andra plattformar.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT kan börja granska sig själva och sin egen partiskhet (framför allt när det gäller frågan om feminism och jämställdhet, men även när det gäller klimatfrågan och invandringsfrågan). Tänk om de ställde lika envisa och kritiska frågor till sina egna journalister, som de gör de till Dietz i videon i artikeln.

Fundera på följande

Varför granskar inte SVT sina egna journalister som de granskar profiler på sociala medier? Varför tror du att SVT har mycket högre förtroende hos folket, jämfört med sociala medier?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sociala-medier-viktigt-for-forstagangsvaljare-i-arets-val

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.