Snälla SVT, låt folk tänka själva!

Av | april 8, 2020

USAs president Donald Trump har sagt att ”Sweden is suffering very gravely” när det gäller coronaviruset. Det hade SVT kunnat rapportera sakligt om, men naturligtvis vill man lägga tankar och tolkningar till rätta hos tittarna.

Vad är problemet?

Den här artikeln jag länkar till här nedanför handlar om SVTs utrikesreporter Fouad Youcefi som har listat fem frågor om Trumps uttalande. För det första, vilka är det som ställt frågorna? Är det läsare eller ställer SVT frågor till sig själva, för att de ska kunna svara på ett visst sätt? Sedan är det egentligen bara fråga tre som ger ett svar som läsaren själv inte hade kunnat skaffa sig på egen hand. Fråga tre handlar om vad amerikaner tycker om uttalandet.

De andra frågorna, till exempel ”Varför tar han upp Sverige?” och ”Varför angriper Trump WHO nu?” handlar bara om att SVT vill tänka och tolka åt läsaren. En läsare som inte tänker själv, utan som bara lyssnar på andras tankar, är nämligen lätt att manipulera. Svaren på de fyra andra frågorna handlar bara om reporterns egna tolkningar, tolkningar som du och jag hade kunnat skapa själva. Låt inte SVT eller annan media tänka åt dig.

Vad skulle gjorts bättre?

Rapportera om vad Trump sade, utan analyser, tolkningar och antaganden. Dessa lämnas bäst till läsaren.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/varfor-tar-trump-upp-sverige

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.