Skavlan erkänner i princip att han särbehandlade Jimme Åkesson

Av | december 26, 2021

Minns du Skavlans intervju med Jimme Åkesson 2015? Den som skedde med kort avstånd till Skavlans intervju med Stefan Löfven. Den som blev anmäld till Granskningsnämnden för att Skavlan behandlade Löfven och Åkesson väldigt olika, men där Granskningsnämnden valde att fria programmet.

Vad är problemet?

Kritiken mot Skavlan handlade om två sidor, vilket inte framgår i Aftonbladets artikel. Dels vänstersidan som tyckte det var fel att Åkesson var med överhuvudtaget (det här var innan flyktingkrisen på hösten samma år) och dels högersidan som tyckte att programledaren gav Åkesson negativ särbehandling jämfört med Löfven.

Till Aftonbladet säger nu Skavlan:

Jag undrar om den reaktionen handlade om att jag där hade blivit svensk, på det sätt som man i Norge ser på svenskar – som väldigt politiskt korrekta.

Men jag visste att om jag inte ställer tuffa frågor till Jimmie Åkesson så är jag lovligt byte för många svenskar. Det var en svår intervju.

”Många svenskar” kan översättas till ”det vänsterliberala etablissemanget”. Det vill säga kultur- och ledarsidor i Sveriges största medier. Här erkänner Skavlan i princip att han gav tuffare frågor till Åkesson, något han inte alls borde ha gjort eftersom det var SVT som sände hans program, och de ska förhålla sig opartiska.

Det här säger också en del om Granskningsnämnden, och kanske ännu mer om det nuvarande sändningstillståndet och den tandlösa definition av ”opartisk” som finns där.

Vad skulle gjorts bättre?

Aftonbladet skulle gott kunna nämnt att det fanns flera sidor av kritiken, och då det begav sig borde Skavlans intervju med Åkesson blivit fälld då den negativa särbehandlingen var så pass tydlig. Åkesson fick betydligt fler kritiska frågor jämfört med Löfven.

Fundera på följande

Att SVT ska vara opartiska låter ju bra, men hur många olika definitioner finns det på ordet egentligen? Och om beskrivningen i sändningstillståndet är luddigt formulerad, hur mycket värde finns då kvar i ordet? Ju luddigare formulering, desto större tolkningsutrymme.

Källa: https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/OreBgV/skavlan-om-okanda-braket-bakom-kulisserna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.