Skattebetalarna får ökad insyn i kungahuset, men inte i public service

Av | mars 22, 2022

SVT skriver att skattebetalarna nu kommer få ökad insyn i vad som händer med de 149 miljoner skattekronor som varje år går till det kungliga apanaget.

Vad är problemet?

Inga direkta problem med själva artikeln här, utan mer en iakttagelse om hur lite insyn vi skattebetalare har om vad som egentligen händer med våra pengar. Nu ska kungahuset redovisa hur mycket av apanaget som går till till kungaparet, till kronprinsessan Victoria och prins Daniel, samt till prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Men vad händer med våra pengar där? Det får vi inte reda på. Och SVT frågar inte heller.

Egentligen är det samma problem med public service-bolagen. De redovisar inte heller mycket mer än hur mycket pengar som varje entitet (SVT, SR och UR) får. Visserligen har det ändrats på senare tid, men under lång tid vägrade SVT till exempel berätta vad Melodifestivalen kostade (länkar till en artikel här nedanför).

Man kan fråga sig hur rimligt det är att skattebetalarna pröjsar 8,7 miljarder kronor per år, utan att få veta exakt vad pengarna går till. Om jag driver företag måste jag redovisa alla mina utgifter, så varför gäller inte detsamma enorma mängder skattemedel som tvingas in varje år? Och varför finns det ingen debatt om detta i media? Nu spekulerar jag bara, men kan det bero på att medierna själva, även de kommersiella, får massa skattepengar som flera är helt beroende av?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/skattebetalare-far-okad-insyn-i-det-kungliga-apanaget
Källa: https://www.expressen.se/kultur/toppnyheter-/melodifestivalens-pris-en-val-dold-hemlighet/

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.