Samnytt vet inte ålder på gärningsmannen i Skellefteå, ändå skriver de ”13 år”

Av | juli 16, 2022

Dådet i Skellefteå, där en nioårig flicka råkat ut för både våldtäkt och mordförsök, har minst sagt rört upp känslor. Men journalister måste hålla koll på sina känslor och hålla sig till fakta.

Vad är problemet?

På grund av att kammaråklagaren i fallet misstänker att den etiopiske gärningsmannen är äldre än 13 år (vilket han utgett sig för att vara, vilket skulle innebära en helt annan straffrättsbehandling än om han var 15 år eller äldre) skriver Samnytt ”13 år”, ungefär som att de redan har bestämt sig för vad som stämmer – utan att veta det.

När sådana här dramatiska saker sker är det lätt att låta känslorna styra och ta saker och ting för givna, särskilt information som stämmer överens med den egna bilden.

Vad skulle gjorts bättre?

Sitt ned i båten och vänta på utredningen. Oavsett om det gäller brott mot barn eller kriget i Ukraina bör media alltid hålla huvudet kallt och bara skriva om sådant de faktiskt vet är sant. Tyvärr är det väldigt få journalister som gör det.

Fundera på följande

Om rykten som fått stor spridning visar sig vara falska, eller felaktiga, kan det få förödande konsekvenser för alla inblandade. Det är nämligen inte alls säkert att folk tar till sig sanningen när ryktet väl fått fäste i medvetandet. Detta fenomen kunde man till exempel se när det gällde ryktesspridning i samband med metoo.

Källa: https://samnytt.se/13-arige-monstret-vaxte-upp-i-muslimsk-familj-delar-mord-och-islamism/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.