Samhällsnytt använder selektivt urval om SVT och djurmarknader i Kina

Av | april 18, 2020

WHO har godkänt att Kinas djurmarknader öppnar igen (det spekuleras att coronaviruset härstammar från dessa marknader). Samhällsnytt skriver en artikel om detta och blandar även in SVT.

Vad är problemet?

Inte för att försvara Kina, men bilderna som används i artikeln är förmodligen de värsta de kunde hitta. Man plockar alltså skräckexempel för att påverka läsarens bild av en viss plats (eller vissa platser). Sedan skriver man också att SVT kampanjat för att djurmarknaderna ska hållas öppna, och som argument använder man programmet Utrikesbyrån där en av gästerna pratar sig varm om djurmarknaderna. Men att påstå att det är ”kampanj” är lite väl att ta i. Det finns också en artikel som är väldigt kritisk till dem, jag länkar till den här nedanför. Jag har även sökt efter artiklar på svt.se om djurmarknaderna, men kan inte se någon röd tråd om att de skulle ha kampanjat för dess existens.

Vad skulle gjorts bättre?

Kritisera gärna Kina och djurmarknaderna, men gör det på ett balanserat sätt. Inte genom att välja ut skräckinjagande bilder som är menade att göra folk känslosamma, utan genom att välja representativa bilder. Och angående SVT hade man kunnat kritisera det enskilda programmet istället för att kalla det för en ”kampanj”.

Källa: https://samnytt.se/who-godkanner-att-kinas-djurmarknader-oppnas-igen/
Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/stjarnkocken-niklas-ekstedt-de-kinesiska-djurmarknaderna-maste-stangas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.