Så här ser det ut när SVT vill påverka dig om ett visst ämne

Av | januari 19, 2021

Den här gången handlar det om vegetarianism. Nu ska du få se hur SVT vill påverka dig att tycka på ett visst sätt, och hur de går tillväga för att uppnå sitt mål.

Vad är problemet?

Det här är inte en artikel som existerar för sig, utan den är en del av en serie på fyra artiklar. Budskapet i samtliga fyra är att vegetarianism är något bra, eller så bemöter man kritik mot vegetarianismen och slår hål på den – som i ett försök att övertyga de som inte redan är frälsta.

Det här är ren propaganda. Man är inte ute efter objektivitet, utan det man är ute efter är att förändra eller förstärka läsarens uppfattning om vegetarianism. Det är tydligt att SVT vill att fler ska bli vegetarianer. Då undrar jag om det ingår i deras uppdrag som opartisk och saklig media att förmedla en totalt ensidig bild om en livsstil eller om en kost?

Vad skulle gjorts bättre?

Skriv mer balanserat om vegetarianism, till exempel genom att intervjua folk som äter kött också, för att få deras perspektiv.

Fundera på följande

Varför är SVT så måna om att folk ska bli vegetarianer? Hur påverkas du när du läser om kända sportstjärnor som blir vegetarianer, jämfört med när du pratar med grannen eller en bekant?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/langdskidakaren-charlotte-kalla-om-vegotrenden
Källa: https://www.svt.se/sport/simning/sjostroms-kostdrag-infor-os-personliga-rekord-hela-tiden
Källa: https://www.svt.se/sport/fotboll/caleb-richards-bytte-till-vegetarisk-kost
Källa: https://www.svt.se/sport/sveriges-olympiska-kommitte/tre-fordomar-om-vegetarisk-kost

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.