Ris och ros till SVT angående deras intervju med Anna Serner

Av | september 14, 2020

Anna Serner, som är vd för Svenska filminstitutet, vill se mångfaldskrav för svenska Guldbaggen. Men hon vill samtidigt spetsa kraven lite ytterligare jämfört med hennes inspirationskälla Oscarsgalan, som nyligen valde att införa mångfaldskrav för kategorin ”bästa film”.

Vad är problemet?

Till att börja med vill jag notera att SVT ställer en kritisk fråga, nämligen:

Riskerar det inte att bli politisk styrning av vad som är kvalitet?

Detta är en bra fråga då SVT kritiskt tar ställning till vad Serner vill göra. Mindre bra är dock att man helt skippar definitionen av mångfald. För precis som hos SVTs HR-avdelning handlar mångfald i det här fallet uteslutande om etnicitet, kön och andra ytliga faktorer. Mångfald vad gäller åsikter och ideologi verkar inte finnas i deras värld. Tanken med de nya mångfaldskraven är alltså att man ska kvotera in både skådespelare och handling baserat på faktorer som kön och etnicitet.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT borde ha ifrågasatt definitionen av mångfald, eftersom den i detta fall bara baseras på ytliga faktorer (är det viktigare att ha fler kvinnor för att de är kvinnor, eller är det viktigare vilken kompetens och vilka åsikter kvinnorna har?).

Vad kan du som medborgare göra?

Ifrågasätt definitioner. När ord som ”mångfald” och ”rasism” förekommer i vänstermedia, eller ord som ”landsförrädare” och ”vänsterextremist” förekommer i högermedia, är det alltid en god idé att ta reda på vad dessa ord egentligen innebär där de används. Inte sällan har media nämligen kapat definitionen och fyllt ordet med sina egna värderingar.

Källa: https://www.svt.se/kultur/guldbaggen-oppnar-for-mangfaldskrav-i-kategorin-basta-film

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.