När kvinnor väljer att bli hemmafruar ifrågasätts de av SVT

Av | maj 9, 2024

SVT skriver en artikel om, hör och häpna, en kvinna som valt att vara hemmafru istället för att göra karriär.

Vad är problemet?

Till att börja med är det ett steg i rätt riktning att SVT överhuvudtaget uppmärksammar att det finns kvinnor som vill vara hemmafruar. Men artikeln har fortfarande problem.

Man ifrågasätter nämligen kvinnans val på ett sätt man aldrig hade gjort om hennes val hade varit karriären. I dagens artikel frågar man kvinnan om hennes val inte är ett steg tillbaka vad gäller jämställdheten, och hur det blir med pensionen om hon skiljer sig. Den här typen av ifrågasättande är inte fel i sig, men SVT skulle aldrig ställa kritiska frågor om de intervjuade en kvinna som valde att göra karriär. Ett exempel på en kritisk fråga som SVT då inte skulle ställa är ”Men hur tänker du om att du går miste om småbarnsåren om du väljer att jobba?”

En annan mindre detalj jag noterade var ordvalet här:

På sociala medier delar Marina med sig av sitt liv som hemmafru. Hon vill inspirera fler till att tänka om kring sina livsval. Men hon möter också mycket kritik.

Hade det varit tvärtom, alltså en kvinna som vill inspirera till att göra karriär, hade SVT kanske valt ordet ”hat” istället för ”kritik”. Som bekant har dessa två ord blivit alltmer närbesläktade vad gäller reaktioner på sociala medier.

Vad skulle gjorts bättre?

Särbehandla inte kvinnor som väljer karriär respektive barn och hushåll.

Fundera på följande

Om inte sociala medier startat ”Soft girl”-trenden hade ingen svensk, traditionell rikstäckande media tagit upp perspektivet.

Jag frågade Frida Gunnvald på SVT

Hej!

Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.

I din artikel som publicerades 05:30 idag ifrågasätter du Marinas val att leva som hemmafru. Skulle du även ha ifrågasätt en kvinna som valde att göra karriär istället?

Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Frida Gunnvald valde att inte svara.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/marina-fran-akers-styckebruk-lamnade-karriaren-och-blev-hemmafru

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.