När annan media visar ”fel” bild av Malmö är SVT snabba med att ifrågasätta

Av | maj 9, 2024

Israelisk tv har gjort ett inslag från Malmö, där de blir bespottade och hotade av vad man får anta vara muslimer.

Vad är problemet?

SVT lyfter för en gångs skull fram hur media vinklar, men det sker såklart bara eftersom journalisterna från Israel ger en bild av Malmö som SVT inte gillar. För visst är det sannolikt att de israeliska journalisterna noga valt ut vilka människor man visar, vilka kommentarer som hörs och så vidare. Men poängen är att ALLA medier håller på så. Men du ser sällan SVT eller andra medier prata om det.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT kan ju börja med att själva göra ett liknande reportage, alltså vad muslimer i Malmö tycker om judar. Och sedan får de gärna följa upp med att prata med muslimer som inte hatar judar, samt visa de delar av Malmö som är civiliserade och som fungerar. Visa verkligheten, och visa alla delar av den efter bästa förmåga.

Fundera på följande

I det här fallet kan inte SVT förneka det som de israeliska journalisterna visar (det vill säga, det förekommer inga lögner och inget fabricerat material), så vad man istället gör är att stämpla journalisterna som vinklade för att på så sätt porträttera dem som opålitliga.

Jag frågade Fanny Berg på SVT

Hej!

Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.

I din artikel som publicerades 19:14 idag ifrågasätter du om bilden av Malmö är vinklad av de israeliska journalisterna. Det i sig är bra, men jag ser väldigt sällan SVT göra samma ifrågasättande i andra sammanhang. Om Al-Jazira gjort ett reportage om Malmö där man bara visar muslimerna som välartade och civiliserade, hade du ifrågasatt vinklingen då också?

Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Fanny Berg valde att inte svara.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/israeliskt-tv-inslag-fran-malmo-visar-hat-mot-israel-och-judar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.