När ”alternativ” media skriver om HBTQ som gör de det av en anledning

Av | juni 12, 2021

Nyheter Idag och Samhällsnytt skriver om att Svenska friidrottsförbundet har tagit fram en ny policy som gör det gällande att pojkar och flickor under 18 ska få välja vilket kön de vill tävla som.

Vad är problemet?

Om man kan sin målgrupp väldigt väl är det inga problem att skriva saker som man vet att folk vill höra. Målgruppen för ”alternativ” media tenderar att vara konservativa, då Sveriges (rikstäckande) traditionella medier är väldigt liberala. Målgruppen hos Nyheter Idag men kanske framför allt Samhällsnytt vill gärna höra saker som de blir upprörda av, så att det finns än mer anledning att byta ut nuvarande styre. Budskapet är att samhället är på väg åt pipsvängen.

Det är knappast så att dessa medier lyfter fram de här nyheterna i sitt selektiva urval på grund av att de är så intressanta. Det handlar snarare om att skriva någonting som man vet rör upp känslor, och som mobiliserar läsarbasen.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta välj ut nyheter med enda syfte att röra upp känslor hos en ganska så homogen läsarbas. ”Alternativ” media väljer den här typen av nyheter ofta, och borde istället bredda sig. Till exempel kunde man skriva om länder där HBTQ-personer faktiskt är förtryckta, men hur ofta ser du sådana artiklar hos ”alternativ” media?

Fundera på följande

Varför vill ”alternativ” media göra sina läsare upprörda när det gäller vissa frågor?

Källa: https://nyheteridag.se/unga-friidrottare-ska-fa-valja-vilket-kon-de-tavlar-som/
Källa: https://samnytt.se/friidrottsforbundet-tavla-som-det-kon-du-kanner-dig-som/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.