Medias totala hyckleri vad gäller begreppet ”högerextremism”

Av | april 4, 2022

Expressen skriver om att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kallat högerekonomisk politik för högerextrem.

Vad är problemet?

Den här artikeln var faktiskt bland de uppenbaraste exemplen jag sett på hyckleri från media vad gäller begreppet högerextrem. Andra partier har kallat SD för högerextrema så länge någon kan minnas, men första gången Åkesson använder ordet på en politisk motståndare är media framme direkt och ifrågasätter definitionen. Hyckleri blir inte tydligare än så här.

För visst kan man ifrågasätta hur ekonomisk högerpolitik är högerextrem. Men man kan också ifrågasätta hur högernationalistisk politik är högerextrem. Detta har dock inte media gjort. Typ någonsin.

När Centerpartiets Martin Ådahl i samma artikel beskriver SD som högerextrema, ja då ifrågasätter Expressen, mig veterligen för första gången någonsin, den definitionen. Det här visar bara hur media använt begreppet högerextrem för att smutskasta ideologiska motståndare under decennier. För det hade naturligtvis varit väl magstarkt att i samma artikel låta Ådahl kalla SD för högerextrema utan att ifrågasätta det, när man precis ifrågasatt Åkesson för samma begrepp.

Expressen hänvisar till Nationalencyklopedins definition av högerextremism:

förfäktandet av högerståndpunkter och värderingar som ligger utanför vad som är förenligt med politisk demokrati

En väldigt luddig definition som inte säger särskilt mycket (eftersom den kan tolkas på många olika sätt). Vad är förenligt med politisk demokrati? Att vilja ha lägre skatter och lägre bidrag? Mindre invandring och bevarande av svensk kultur? Att hota med våld om folket inte röstar som man vill? Att hota med tvångsmetoder och social isolering om man inte röstar rätt?

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta missbruka begreppet högerextrem (eller extremism överhuvudtaget) bara för att sätta dit ideologiska motståndare.

Fundera på följande

Jag har länkat till en äldre artikel där Expressens David Baas frikostigt strösslar med ordet högerextrem. Jämför den artikeln med dagens artikel och fundera på hur media använder begreppet. Fundera även på Nationalencyklopedins definition av ordet högerextremism och vad som egentligen är förenligt med politisk demokrati.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/akesson-om-borgerlig-politik-extremhoger/
Källa: https://www.expressen.se/nyheter/svenskarna-som-skankt-pengar-till-europeiska-radikalnationalister/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.