Luciacirkusen fortsätter, och SVT fortsätter att normalisera liberala värderingar

Av | december 15, 2022

I Bollnäs ställdes ett Luciatåg in av Sverigedemokraterna på grund av att den tilltänkta Lucian inte ville identifiera sig som kvinna. Så hur ser rapporteringen kring händelsen ut?

Vad är problemet?

Inte en enda röst (förutom Sverigedemokraterna själva då) som tycker att beslutet att ställa in Luciatåget var bra lyfts fram. Istället berättar SVT hur en fullsatt kyrka gav stående ovationer åt den icke-traditionella Lucian. Men vilka tror du satt i den kyrkan? Var det folk som tyckte inställningen var bra eller dålig? SVT lyfter som vanligt bara fram röster med samma budskap som de själva vill föra fram till tittaren.

Vad skulle gjorts bättre?

Lyft fram fler röster. När det gäller politik är SVT väldigt noga att båda sidor ska få komma till tals, men när det gäller ideologi (som indirekt är snarlik politik) är man inte sällan helt ensidig i de känsligare, kulturella frågorna.

Fundera på följande

Allting handlar om att normalisera och demonisera här. SVT vill att de som tycker det är rätt med Luciatåg som utmanar traditioner ska hyllas och normaliseras, medan folk som tycker det är fel som gömmas undan och tystas ned. Syftet med att endast lyfta fram en typ av åsikt är att skapa ett grupptryck – folk tenderar nämligen att låta sig påverkas om de uppfattar att en viss åsikt eller värdering är populärare än en annan.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/staende-ovationer-for-ickebinar-lucia-i-bollnas-kyrka

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.