Låt SVT visa hur man vinklar i krigsrapporteringen

Av | mars 17, 2023

Idag publicerar SVT en artikel som visar att det framför allt är ryska minoriteter som ”skickas för att dö” i kriget, och inte vanliga ryssar från Moskva eller St Petersburg.

Vad är problemet?

Med tanke på hur besatta SVT i vanliga fall är av jämställdhet baserad på lika resultat, är det konstigt att man aldrig någonsin pratar om jämställdheten i kriget. När det gäller Ukraina får vuxna män (barn och äldre undantas) inte lämna landet. Hade jag uttryckt mig som SVT gör i dagens artikel hade jag sagt något i stil med ”männen lämnas kvar att dö, kvinnorna kan sätta sig i säkerhet och får ofta ett varmt mottagande i det främmande landet”.

Med dagens artikel visar SVT att man absolut har koll på och bryr sig om vilka det är som strider. Det är bara det att man som vanligt är väldigt selektiv, och publicerar sällan eller aldrig någonting som kan vara till nackdel för feminismen eller för kvinnor på gruppnivå. Jämställdhet för SVT är som bekant bara intressant så länge kvinnorna gynnas av den.

En annan liten smygvinkling jag hittade i dagens artikel är formuleringen:

Brev med kravet att inställa sig hos militärbyråerna började trilla in hos män över hela Ryssland redan efter några dagar, och i dagsläget har många redan åkt till fronten. Vissa har kommit tillbaka oskadda, många andra i kistor.

Notera hur man använder ”vissa” och ”många”. Syftet är att få det att framstå som att majoriteten av alla ryska soldater dör, trots att vi inte vet hur många som har stupat.

Vad skulle gjorts bättre?

Jag väntar fortfarande på att feministmedia ska börjar prata om (ur deras perspektiv) sexismen i Ukraina, där män och kvinnor särbehandlas å det grövsta. Vad hände med ert jämställdhetsperspektiv, SVT?

Fundera på följande

Ingen media idag, såvitt jag känner till, tillhandahåller en objektiv krigsrapportering. Det är extremt mycket propaganda åt båda håll. Västerländsk media försöker ständigt sänka moralen hos de ryska trupperna och det ryska folket, och rysk media som RT försöker hela tiden peka på hur väst drabbas ekonomiskt, medan man undviker att nämna Rysslands problem. Läs både svenska SVT och ryska RT, att få fler perspektiv är alltid bra.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ryska-minoriteter-anvands-som-kanonmat-i-ukraina

Kategori: SVT

2 reaktion på “Låt SVT visa hur man vinklar i krigsrapporteringen

 1. Loke

  Helt enig! Krigsrapporteringen är rent bedrövlig i Sverige, och väst generellt. Jag anar också att det uns av självkritik som funnits i delar av journalistkåren i början av kriget, nu helt har försvunnit. Man vet vilka som är ”the good guys” och vilka som är ”the bad guys”, gott så. Och om man påpekar att det inte är medias roll att tjäna den ena eller andra sidan, utan att ifrågasätta och rapportera det som är sant och riktigt, så anklagas man ofta för att gå Putins ärenden eller dylikt.

  Jag är inte höger själv, tvärtom lutar jag starkt åt vänster. Men jag uppskattar att få höra någon faktiskt påpeka detta faktum när nästan alla drar åt samma håll i detta. Sanningen är aldrig så perfekt att den passar in i ett enda svart/vitt narrativ (som t.ex. det om att stackars Ukraina är en perfekt västlig demokrati som aldrig gör fel, medan Ryssland är en genomrutten skurkstat som aldrig talar sanning). Det är journalisters roll att nyansera upp det, inte med åsikter, utan med sanningen.

  Hoppas på att någon form av självrannsakan och självkritik ska leta sig fram i de journalistiska leden, men har inte särskilt höga förhoppningar om det.

  Tack för bra och nödvändig analys.

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Krigsrapportering har väl alltid varit bedrövlig i alla tider. Jag trodde naivt att internet skulle göra rapporteringen öppnare och mindre partisk, men istället så är det grupptrycket som regerar där få vågar sticka ut. Ingen i väst vågar skriva något negativt om Ukraina, kolla bara hur medieetablissemanget reagerade då Amnesty släppte sin rapport om att Ukraina placerar civila bland vapen (i bästa Hamasstil). Alla attackerade Amnesty.

   Kul att en vänstermänniska hittar hit! Och det tycker jag därför att jag vill ha mångfald (baserad på åsikter och inte på utseende) i diskussionen. Du får gärna kritisera och leta fel på det jag gör, annars kommer inte sajten utvecklas lika bra.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.