Journalister, hur skulle det vara om ni bytte ut era ledarsidor mot debattsidor?

Av | augusti 8, 2021

Jag vet att det finns debattsidor där samhällsdebattörer konfronterar varandra med sina argument. Däremot undrar jag varför ledarsidor, analyser och krönikor ens existerar.

Vad är problemet?

När du deltar i en debatt utmanas dina argument av andra, och på så sätt utvecklas du och ditt tänkande. När du skriver en krönika eller en ledartext är det envägskommunikation. Det är alltså väldigt lätt att bara skriva vad man tycker och hoppas att man kan påverka så många som möjligt, särskilt när det inte finns kommentarsfält för användarna. Egentligen är det ett ganska fegt sätt att opinionsbilda på. Man stänger ute all kritik och all obekvämlighet.

Vad skulle gjorts bättre?

Journalisterna borde våga beblanda sig med vanligt folk och låta sig utmanas av deras frågor och argument. Tänk dig Mats Knutson, Lena Mellin eller Chang Frick i full debatt i kommentarsfält med sina respektive läsare!

Fundera på följande

Varför tror du att journalister undviker debatter med vanligt folk? Är det för att tidigare kommentarsfält fyllts av arg kritik och påhopp, eller är det för att journalisterna inte tror att deras egna argument håller? Eller både och?

Källa: https://www.aftonbladet.se/ledare/a/Wq92Bj/fordomar-om-andra-ar-en-maktig-splittrande-kraft

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.