Jämför Samhällsnytt med SVT – samma nyhet men helt olika infallsvinklar

Av | december 7, 2019

Både Samhällsnytt och SVT skriver om samma nyhet. Polisen i Hälsingland har anmält sig själva på grund av en julshow där man skämtade om kvinnor och metoo, samt en dans där det förekom fyra lättklädda, kvinnliga poliser.

Vad är problemet?

Problemet i just detta fall är att SVT inte bara kan presentera nyheten objektivt och beskriva vad som har hänt. Istället låter de en identitetspolitisk forskare och en metoo-grundare komma till tals för att driva narrativet att det som hände på julfesten var sexistiskt och fel. Det kan man absolut tycka, men varför inte låta läsaren själv avgöra? Ska man hålla sig objektiv som journalist ska man inte driva narrativ, inte lägga in sina egna åsikter och inte använda proxystrategi (bjuda in folk som tycker likadant som en själv för att man själv ska slippa ta ställning).

Samhällsnytt å sin sida har skrivit ”snöflingor” (ett negativt sätt att beskriva en känslig person på) i slutet av artikeln. Svårt att veta om det är medvetet eller om de glömt kvar ordet av misstag. Det är hursomhelst ett ställningstagande mot den polis som kände sig kränkt av det som hände på julshowen, och därmed inte objektivt.

Vad skulle gjorts bättre?

Kolla på hur Samhällsnytt rapporterat om händelsen. Förutom användandet av ordet ”snöflingor” har de skrivit vad som hänt, men inte mer. Man har inte bjudit in personer, fokuserat på Twitter-flöden eller gjort andra saker som är menade att påverka läsarens uppfattning i en viss riktning.

Källa: https://samnytt.se/skamtade-om-metoo-pa-polisens-julfest-anmaler-sig-sjalva/
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/polisen-anmaler-sin-egen-sexistiska-julshow
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/startade-metoo-inom-polisen-inte-forvanad-over-handelsen-i-halsingland
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/forskare-normen-inom-polisen-grund-for-sexismen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.