Intressant att se skillnaden i rapportering mellan Ryssland/Ukraina och Hamas/Israel

Av | oktober 18, 2023

Den här artikeln baseras inte på någon speciell, enskild artikel. Istället handlar den om en iakttagelse jag gjort när jag jämfört rapporteringen om kriget i Ukraina med kriget i Israel, Gaza och Västbanken. När det gäller kriget i Ukraina utgår de flesta medierna från att allt som Ukraina, USA och väst hävdar är sant, medan allt som Ryssland hävdar granskas noga och presenteras som tvivelaktig information.

Men när det gäller kriget mellan Hamas och Israel finns det inte alls samma hårda vinkling. Hamas (eller ”myndigheter i Gaza” som de ibland kallas) ifrågasätts inte alls på samma sätt som Ryssland. Och det är BRA! Media ska inte ta ställning och dela upp stridande parter i ”onda” och ”goda”, även om Hamas klassas som en terrororganisation av väst. De ska rapportera om vad som sker, eller försöka komma så nära sanningen och verkligheten som möjligt. Det gör man inte om man på förhand bestämmer sig för att den ena parten troligtvis alltid ljuger, medan den andra troligtvis alltid talar sanning.

Man kan till exempel undra hur många krigsbrott Ukraina kommit undan med för att de inte alls blir granskade lika hårt som Ryssland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.