Inte första eller sista gången SVT framställer brottslingar som offer

Av | mars 16, 2020

En 15-åring har dömts för flera rån. Hur framställer SVT honom och hans mamma?

Vad är problemet?

15-åringen, som alltså är kriminell, framställs som ett offer. Ingenstans nämns det någonting om eget ansvar, eller att alla som har problem i skolan inte rånar folk. Vi får däremot veta att han diagnostiserats med adhd och dyslexi. SVT väljer också att inkludera kommentarer från Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson (Liberalerna). Han säger bland annat ”Ett skäl till att samhället inte lyckas stödja barn tidigt och förhindra kriminalitet är att socialtjänsten inte alltid vet vad som fungerar”. Budskapet är detsamma som SVTs: det är samhället som misslyckats när unga begår brott. Det har ingenting att göra med individerna eller deras föräldrars ansvar.

Hela detta budskap bottnar i socialism. Man vill att allt ansvar ska vila på samhället, och minimalt med ansvar ska vila på den enskilde medborgaren. När ungdomar begår brott är det inte deras eget fel, eller ens föräldrarnas fel. Nej, det är samhällets fel! In med socialen direkt i småbarnsfamiljer och styr upp! Det sistnämnda är faktiskt ett budskap som också framförs i artikeln. Den är långt ifrån första gången som SVT för fram exakt det här budskapet när det gäller ungdomsbrottslighet.

Vad skulle gjorts bättre?

Lyft fram fler perspektiv. Naturligtvis har ungdomar ansvar för sina egna handlingar, de kan inte bara skylla ifrån sig med att ”skolan är så svår så jag bestämde mig för att gå ut och råna människor på stan istället”. Socialistiska perspektiv är helt OK, men bara om de kombineras med motsatsen. Och tvärtom.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/mamma-larmade-tidigt-men-kande-att-skolan-svek

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.