Inte en tillstymmelse till kritik när den före detta bloggaren Alexandra Nilsson gråter ut i SVT

Av | juni 21, 2022

Alexandra Nilsson, förr känd som bloggaren Kissie, beklagar sig hos SVT för att hennes tidigare managers styrde hennes bloggande för mycket.

Vad är problemet?

Nilsson får naturligtvis berätta vad hon vill, men varför ställer inte SVT en enda fråga om hennes eget ansvar? Nilsson berättar att det började med ett möte där hon skrev kontrakt utan att läsa igenom allt som stod. Inte hennes fel. Hon började bråka med en annan bloggare som hade samma manager som henne. Inte hennes fel. Varför frågar inte SVT varför hon skrev på utan att läsa, och varför hon lät sig övertalas?

Det underliggande problemet här är SVTs vana att sällan eller aldrig ifrågasätta kvinnor, särskilt inte när de berättar om personliga upplevelser där de själva framstår som offer och någon annan framstår som skurk.

Vad skulle gjorts bättre?

Dagens artikel är bara en del av ett stort problem. SVT måste bli bättre på att kritisera och/eller ifrågasätta grupper som idag har offerstämpeln, exempelvis muslimer, kvinnor och HBTQ-personer.

Fundera på följande

Vad får du för intryck av Nilsson efter att ha läst SVTs artikel? Är journalister rädda för att konfrontera offergrupper, för att de själva kan framstå som osympatiska och elaka?

Källa: https://www.svt.se/kultur/medier/dessie-och-kissie-berattar-om-sina-hemska-managers-de-agde-mig

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.