Identitetspolitiken fortsätter hos SVT

Av | december 21, 2019

SVT skriver att männen i riksdagen talar mer än kvinnorna. Man pratar även med de tre som talar mest: en moderat, en vänsterpartist och en miljöpartist.

Vad är problemet?

SVT har gjort en undersökning där de först tagit reda på hur många män och kvinnor som sitter i riksdagen, och sedan hur mycket män talar jämfört med kvinnor. Hela upplägget bottnar i identitetspolitik och en resultatbaserad definition av begreppet jämställdhet. Alltså där det viktiga är att alla kommer i mål samtidigt (oavsett hur de presterar), snarare än att alla får starta vid samma linje.

Diskussionen med de tre politikerna i riksdagen handlar uteslutande om att det är ett problem att kvinnor inte talar lika mycket. Ingenstans ser vi en diskussion om vad det pratas om, alltså innehållet. Allt handlar om identiteten, i det här fallet könet. Och även om det är politikerna som säger detta, och inte SVT, så är det journalisterna som lagt grunden till samtalet genom att fokusera på skillnader mellan könen.

Vad skulle gjorts bättre?

Istället för att fokusera på identitet hade SVT kunnat fokusera på sak och innehåll. Till exempel undersöka vilka ämnen det pratas mest om, snarare än vilka som pratar om ämnena.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/mannen-dominerar-i-riksdagens-talarstol

Kategori: SVT

En reaktion på “Identitetspolitiken fortsätter hos SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.