Idag pratar SR om inbördeskriget i Sudan, men annars sällan

Av | maj 9, 2024

SR rapporterar att nio miljoner sudaneser flytt sina hem på grund av inbördeskriget.

Vad är problemet

Det finns två krig som dominerar nyhetsrapporteringen, och det är kriget i Ukraina och kriget i Gaza. Men kriget i Sudan är ur humanitärt perspektiv lika allvarligt. Dagens artikel är bra, men vare sig SR eller SVT driver ens i närheten av lika mycket rapportering kring detta krig, jämfört med de två andra. Och då ska vi inte ens tala om kriget i Jemen, som enligt vänsterorganisationen Rädda Barnen skördat fler än 85 000 barns liv (långt värre än kriget i Gaza).

Vad skulle gjorts bättre?

Glöm inte bort andra allvarliga krig, som det i Sudan och det i Jemen. Att det fokuseras på Ryssland och Ukraina kanske man kan förstå då Ryssland nästan är granne med Sverige, men varför sådant fokus på Gaza när Sudan och Jemen nästan glöms bort?

Fundera på följande

Varför tror du att vissa krig glöms bort?

Jag frågade SR och SVT

Hej!

Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.

Idag publicerade SR en artikel om katastrofen i Sudan. Men jämfört med kriget i Ukraina och Gaza får krigen i Sudan och Jemen nästan ingen uppmärksamhet alls av public service. Varför? Kriget i Jemen har till exempel dödat långt många fler barn än det i Gaza, ändå rapporterar både SR och SVT varje vecka hur barn dör i Gaza. Men ingenting från Jemen eller Sudan. Varför gör ni så här?

Om ni väljer att svara kommer ert svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Claes Bertilson på SR svarade

Hej,

Jag fick din fråga skickad till mig.

Vi rapporterar även från dessa områden även om det är mycket svårt att komma in i båda dessa länder pga de krav som ställs gällande visum och säkerhetsläget. Vi har haft nyhetsrapportering både då vi inte varit på plats och då vi kunnat vara på plats (se samlingslänkar nedan). När vi kunnat vara på plats har vi kunnat göra flera längre inslag som t.ex. detta från Jemen https://sverigesradio.se/avsnitt/johan-mathias-sommarstrom-om-krigets-ansikte-i-jemen och t.ex. detta inslag från Sudan

https://sverigesradio.se/artikel/svenska-ambassaden-i-sudan-i-har-anlitat-sakerhetsbolag-med-kopplingar-till-landets-okanda-milis

Vad gäller de humanitära följderna av konflikterna har vi nyligen rapporterat detta om Jemen: https://sverigesradio.se/artikel/nara-halften-av-jemens-barn-under-fem-ar-ar-undernarda och idag i Studio Ett hade vi denna också en uppföljning av rapportering om situationen i Sudan som du noterade nedan och även annan rapportering nyligen: https://sverigesradio.se/artikel/humanitar-katastrof-i-sudan

Du kan följa rapporteringen från Jemen här: https://sverigesradio.se/grupp/6297
Du kan följa rapporteringen från Sudan här: https://sverigesradio.se/grupp/6371

Jag ställde en följdfråga till Claes

Hej Claes och tack för svar!

Tack så mycket för att du uppmärksammade mig på allt som ni publicerat. Dock är rapporteringen på en helt annan nivå när det gäller Ukraina och Gaza. Du nämner att det är svårt att komma in i Sudan och Jemen, men ni är väl inte inne i Gaza heller? Men därifrån kommer rapporter i princip dagligen. Varför är det så?

Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Claes Bertilsson valde att inte svara på följdfrågan.

UPPDATERING
Jag har nu lagt märke till att SR har en journalist på plats i Gaza vid namn Sami Abu Salem. Jag missade detta när jag skrev mejlen till SR.

Källa: https://sverigesradio.se/artikel/miljontals-pa-flykt-hjalp-utlovas-till-ett-sudan-nara-kollaps

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.