Granskningsnämnden fäller SVT för partiskhet

Av | februari 18, 2019

Granskningsnämnden är det organ som ska kontrollera att SVT inte agerar partiskt eller kör med smygreklam. När det gäller reklam är de oerhört nitiska, men vad partiskheten beträffar ska det till något alldeles extra för att SVT ska bli fällda.

På sätt och vis gör Granskningsnämnden och jag samma sak: vi tolkar det SVT har sagt eller skrivit. Partiskhet är väldigt svårt, kanske till och med omöjligt att bevisa i siffror, så man måste tolka det som sker. Jag ska också tillägga att Granskningsnämnden inte granskar SVTs innehåll på webben, utan endast det du publicerar i radio och tv.

Den här gången blev de fällda för att de tog avstånd från Jimmie Åkessons uttalande om att det finns invandrare som helt enkelt inte passar in i Sverige och därmed har svårt att få jobb. SVT kallade det för grovt generaliserande, och det menar alltså Granskningsnämnden är att ta ställning mot Sverigedemokraterna.

SVT med programdirektör Jan Helin verkar inte heller vara särskilt ångerfulla i artikeln. Dels försvarar man sig med att man tidigare blivit fällda för att INTE tagit avstånd, och dels kritiserar Helin Granskningsnämnden för att inte tydligare ta ställning när det gäller Åkessons uttalande.

Och vad blir då konsekvensen av att Granskningsnämnden fällt SVT? Får Public Service böter? Blir den ansvarige för misstaget av med jobbet? Nej. Faktum är att det inte blir några konsekvenser. Public Service är i stort sett osårbara.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-falls-for-avstandstagande-i-slutdebatt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.