Frågor och ingångsperspektiv visar ganska tydligt var journalister står ideologiskt

Av | oktober 8, 2023

Enligt SVT ammar färre kvinnor i socioekonomiskt utsatta områden.

Vad är problemet?

Att vänstern och SVT ofta utgår från socioekonomiska faktorer som förklaring till olika samhällsproblem är ingen slump. För att lösa dessa problem krävs nämligen mer skattepengar och en större stat, vilket är precis dit vänstern vill komma. Av samma anledning ser du nästan alltid högermedier prata om individuellt ansvar, där man lägger ansvaret på individen istället för på kollektivet.

Att SVT väljer att se sambanden mellan socioekonomi och amning är ett av många tecken på att de står till vänster. Likaså att man i videon lyfter upp eventuella skuldkänslor hos kvinnor som inte vill amma. Ett sådant ingångsperspektiv skulle knappast många högerjournalister ha.

Vad skulle gjorts bättre?

Det är egentligen inga problem med artikeln i sig, eftersom både vänster- och högerperspektiv ska lyftas fram – och något måste ju väljas. Men om man ser på det över tid, hur ofta SVT pratar om socioekonomiska faktorer, då ser man problem med ensidighet. SVT skulle förmodligen behöva fler anställda som står till höger politiskt, så att vi som läsare får en större ideologisk variation på frågorna och ingångsvinklarna.

Fundera på följande

Nu när barnkonventionen är svensk lag brukar man ofta prata om barnets bästa. Men när det gäller amning är det tydligen alltid kvinnans vilja som står över barnets bästa.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/lagst-andel-kvinnor-ammar-i-sodertalje-frekvensen-lagre-i-socioekonomiskt-utsatta-omraden–q0bu4d

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.