Folkbildning eller opinionsbildning hos SVT?

Av | januari 14, 2020

Vänsterpartiet hotar regeringen med att förhandla om pengar till välfärden med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Vad är problemet?

SVT skriver tre artiklar om detta, men bara en av dem skildrar själva händelsen. De andra två är förklaringar och analyser. Men då är frågan, behöver vi läsare få det förklarat för oss? Ja, är man lat och inte orkar tänka är det säkert bekvämt med att någon tänker åt en. Elisabeth Marmorstein spekulerar i huruvida V och M kan mötas i en överenskommelse. Mats Knutson analyserar hur svag den sittande regeringen är. En vanlig läsare kan göra detta om han spenderar en kvart och anstränger sig med att tänka.

Då är frågan om det handlar om folkbildning eller opinionsbildning. Eller det kanske är samma sak? För vad är det egentligen för skillnad när SVTs medarbetare ska förklara hur saken ligger till, men gör det med sina egna åsikter? Visserligen för de också fram relevanta fakta, men det råder inga tvivel om att de även blandar in sina privata åsikter. Om du anstränger dig lite och tänker själv kommer du märka att SVTs analyser och folkbildningsförsök blir helt meningslösa. De tänker nämligen åt dig.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT borde rätt och slätt rapportera om själva händelsen och försöka återge den så objektivt som möjligt. Resten bör lämnas till läsaren, nämligen att analysera, tänka och bilda sig sin egen uppfattning.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/m-ge-mer-statsbidrag-till-kommunerna
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/marmorstein-om-partiernas-mojlighet-till-ett-samarbete
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/analys-daliga-nyheter-for-lofven

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.