Den klimatalarmistiska opinionsbildningen i SVT fortsätter

Av | maj 12, 2019

Det är ingen hemlighet att jag inte gillar paragraf åtta i SVTs sändningstillstånd. Det tillåter public service att ”kommentera och belysa skeenden”. I praktiken används det för opinionsbildning som oftast lutar åt det vänsterliberala hållet. Så även denna gång.

Tigran Feiler ger en väldigt ensidig bild (därmed inte falsk) av Brasilien där han tar tydlig ställning för miljörörelsen och ursprungsbefolkningen. Allting ägnas åt biologisk mångfald, savanner och regnskog, i princip ingenting åt Brasiliens ekonomi och folks levnadsstandard. Det finns naturligtvis en motsättning mellan att bevara regnskog och att odla upp ny mark för att tjäna mer pengar, producera mer mat och höja folks levnadsstandard. Men någon sådan analys får man inte av Feiler.

Naturligtvis ska man som journalist kunna kommentera miljöfrågan, men det bör ske på ett sätt som visar hela bilden. Brasilien är inget rikt land om man ser till hur mycket pengar gemene man har. Det finns ett stort behov att lyfta många ur fattigdom. Feiler verkar även vara medveten om kritiken mot klimatalarmism när han säger att hans egna ord just kan låta som det. Men avslutar samtidigt med ”Men det är faktiskt sant”. Att planetens framtid skulle stå på spel i Brasilien alltså.

Han hade kunnat uttrycka sig mindre alarmistiskt genom att exempelvis skriva ”Brasilien är viktigt för planetens framtid”. Men istället väljer han att beskriva det så drastiskt som möjligt, i svartvita termer.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/planetens-framtid-star-pa-spel-i-brasilien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.